Astăzi, 14 august 2020 în incinta Colegiului „Alexei Mateevici” din Chișinău a avut loc ceremonia de absolvire a primei promoții a programului de formare profesională prin sistem dual la Specialitatea „Educație timpurie”, Calificarea „Educator”. La evenimentul desfășurat în incinta Colegiului „Alexei Mateevici” din mun. Chișinău au participat: Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov; vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc; managerul proiectului „Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, Oana Vodiță; directorul Colegiului „Alexei Mateevici” din mun. Chișinău, Victoria Bercu; absolvenții promoției 2020 etc.
Ministrul Igor Șarov a felicitat absolvenții pentru faptul că au reușit să îmbine armonios acumularea cunoștințelor teoretice fundamentale și de specialitate cu dezvoltarea abilităților practice, în corespundere cu experiența de muncă. „Programul de formare prin sistem dual destinat educatorilor reprezintă o oportunitate extraordinară și pentru cadrele didactice cu experiență, din instituțiile de educație timpurie, fără studii în domeniu, pentru că prin această modalitate se reușește validarea, dar și completarea achizițiilor acumulate și deduse din activitatea profesională, fapt ce ajută la devenirea unui specialist calificat şi competent”, a menționat oficialul.
În context, ministrul Igor Șarov a subliniat că reieșind din numărul mare de solicitări venite din partea directorilor de educație timpurie, dar și a cadrelor didactice, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a extins programul de formare profesională prin sistem dual la Specialitatea „Educație timpurie”, Calificarea „Educator”, întrucât prioritar este sporirea calității procesului instructiv-educativ din cadrul instituțiilor de educație timpurie, căci anume în perioada vârstei preșcolare a copiilor se pune temelia dezvoltării personalităţii în devenire.
Menționăm că cei 64 de absolvenți ai programului de formare profesională prin sistem dual la Specialitatea „Educație timpurie”, Calificarea „Educator” și-au realizat studiile în conformitate cu prevederile „Regulamentului cu privire la formarea continuă a adulților și organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământ dual”, fapt care este coordonat, la nivel național, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, iar la nivel intern, de administrația Colegiului „Alexei Mateevici” din mun. Chișinău.
Astfel, în conformitate cu planul de formare profesională, elevii studiază unități de curs din componenta de pregătire generală și componenta de formare de profil, unele discipline din componenta de formare opțională, iar orele practice sunt repartizate la Instituțiile de Educație Timpurie unde activează elevii, în baza acordului cadru de cooperare. Pentru fiecare unitate de curs, conform planului de învățământ, se alocă un număr anumit de ore necesare de implementat nemijlocit în instituția angajatoare.
La moment, alți 39 de candidați și-au manifestat intenția de a studia programul de formare profesională prin sistem dual la Specialitatea „Educație timpurie”, Calificarea „Educator”, a Colegiului „Alexei Mateevici” din mun. Chișinău.