La 25 septembrie 2015, la Summit-ul privind Dezvoltarea Durabilă, 193 de state membre ONU au adoptat Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă care cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă intenționează să direcționeze intervențiile statelor semnatare în 5 domenii de importanță critică pentru omenire și planetă:
- POPULAȚIE – eradicarea sărăciei și a foamei, în toate formele și dimensiunile lor, asigurarea pentru fiecare ființă umană a unui cadru favorabil de realizare a propriului potențial în condiții de demnitate, egalitate și într-un mediu sănătos.
- PLANETĂ – protejarea planetei de degradare, inclusiv prin consum și producție durabile, gestionare durabilă a resurselor naturale, întreprinderea măsurilor urgente în privința schimbărilor climatice, astfel încât să fie asigurate atât nevoile generațiilor prezente, cât și a celor viitoare.
- PROSPERITATE – asigurarea că toate ființele umane se pot bucura de viață prosperă și satisfăcătoare și că progresul economic, social și tehnologic are loc în armonie cu natura.
- PACE – încurajarea societăților pașnice și incluzive, lipsite de frică și violență, întrucât nu poate fi percepută o dezvoltare durabilă fără pace și pace fără dezvoltare durabilă.
- PARTENERIAT – mobilizarea mijloacelor și constituirea unui parteneriat global în implementarea Agendei, bazat pe un spirit de solidaritate la nivel mondial și responsabilitate comună, focusat, în special, pe nevoile celor mai sărace și mai vulnerabile state și cu implicarea tuturor țărilor, stakeholderilor și oamenilor interesați.