Lansarea Campaniei „Vreau să devin Pedagog”!

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat la data de 27 martie, Campania „Vreau să devin Pedagog”. Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe de presă, susținută de ministrul Monica Babuc la Colegiul ,,Alexei Mateevici” din capitală.

03

Campania are drept scop promovarea și sporirea atractivității profesiei de pedagog în rândul tinerilor, în contextul în care în sistemul de învățământ se atestă o lipsă de peste 2000 de cadre didactice. ,,Reabilitarea prestigiului profesiei pedagogice, identificarea încă de pe băncile școlii a elevilor cu potențial de a merge la facultăți cu profil pedagogic, stimularea acestora prin acordarea de facilități la admiterea la programe de studiu în domeniul educație, crearea de condiții decente de trai și de muncă pentru tinerii specialiști după absolvirea colegiilor și universităților și menținerea lor în sistem reprezintă priorități ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării”, a subliniat Monica Babuc. 

Campania ,,Vreau să devin Pedagog” vine să-i informeze pe tineri și despre facilitățile de care pot dispune atunci când aleg specialități în domeniul educației. Printre aceste se numără: asigurarea cu cămin pe toată perioada de studii; burse mai mari decât cele ale altor categorii de elevi/studenți (cu 20% mai mare pentru anul I și cu 40% mai mare în anul absolvirii); stagii de practică; angajarea garantată în câmpul muncii etc. Totodată, după absolvire și repartizare, tinerii specialiști beneficiază de indemnizația unică, în valoare de 120 000 lei pentru cei care au absolvit instituții de învățământ superior, și 96 000 lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar; de achitarea lunară a cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică;  dreptul de a beneficia de Programul ,,Prima casă 2” după 12 luni de muncă în cazul în care activează în cadrul unei instituții de stat. De asemenea, urmare a reformelor inițiate începând cu 2017, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a redus norma didactică la 75% pentru cadrele didactice tinere din instituțiile de învățământ general cu păstrarea salariului de funcție și a facilitat procesul tinerilor specialiști de a accede la grad didactic (după 2 ani de la încadrarea în câmpul muncii pentru deținătorii diplomelor de licență, și după un an – pentru deținătorii diplomei de master), ceea ce permite avansarea cu 5 clase în grila de salarizare. Unele înlesniri pentru tinerii specialiști se fac și la nivelul autorităților publice locale, de exemplu unele primării achită deplasarea spre și de la școală ș.a.

Monica Babuc a spus că, în ultimii ani, autoritățile au întreprins mai multe acțiuni pentru a susține profesorii și a-i motiva să rămână în sistem. Printre acestea se numără majorarea, de la 1 ianuarie 2019, a indemnizației de stat de la 45 mii de lei până la 120 mii de lei pentru tinerii specialiști cu studii superioare și de la 36 mii de lei până la 96 mii de lei pentru absolvenții colegiilor. În același timp, și salariile profesorilor au fost majorate. Angela Cutasevici, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a afirmat că dacă până la reforma salarială, leafa pentru toate cadrele didactice era de 3550 lei, în urma reformei salariul minim al unui cadru didactic debutant în învățământul general este de 5050 lei, al educatorilor este de 4880 și al profesorilor din învățământul primar este circa 5000 lei. „Încercăm să facem cunoscute toate schimbările din ultimii doi ani care țin de activitatea cadrelor didactice, inclusiv majorarea salariilor și creșterea indemnizației pentru tinerii specialiști, posibilitatea de a profesa în condiții mai ușoare decât pedagogii cu vechime. Vrem să facem cunoscute aceste îmbunătățiri a stării de lucruri în sistemul educației și perspectivele pe care continuăm să le construim. Am constatat că foarte multă lume, de la studenți și până la profesori cu vechime, de la elevi și până la părinți care ar fi interesați de această profesie, nu cunosc aceste lucruri”, a spus Monica Babuc.

05 04img_9026_0img_8940

sursa: mecc.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>